Šta je Kombuha?

Sipanje kombuhe iz limenke u kristalnu čašu u prirodi
Zdrava jutarnja rutina ispijanja kombuhe je u skladu sa prirodom i dovodi telo i um u balans

Esencija Kombuhe u golicljivim mehurićima: Sve što treba da znaš o ovom osvežavajućem napitku

Zdrav način života postaje sve zastupljenija tema, a ovaj drevni napitak se izdvaja svojim blagotvornim svojstvima i neodoljivim ukusom – u pitanju je Kombuha. Fermentisani crni i zeleni čaj ima korene koji sežu u drevnu Kinu pre više od 2.000 godina, a danas dobija na svojoj popularnosti kao omiljeni izbor mnogih koji teže holističkom zdravlju. Prvi je izbor i među veganima, vegetarijanacima, praktikantima Joge, meditacije i istočnjačkih veština i sportistima koji traže manji unos šećera kroz osvežavajuća i funkcionalna pića.

Iako joj popularnost raste iz godine u godinu, ona nije i ne treba da bude trend, nego izbor koji podržava balans i jedinstvo između mentalnog i fizičkog aspketa na putu ka holističkom zdravlju.

Šta je Kombuha?

Kombuha je osvežavajući bezalkoholni gazirani napitak dobijen prirodnom fermentacijom crnog i zelenog čaja, koji pozitivno utiče na organizam i čuva zdravlje. Nastaje kroz simbiozu kultura zdravih bakterija i kvasaca, transformišući običan čaj u bogat izvor probiotika, enzima i organskih kiselina.

Staklene flaše i aluminijumska limenka kombuhe u dvorištu dok ruka uzima flašu i pokazuje sastav Kombuhe
Izbalansirani izbor unosa kombuhe pruža prirodne probiotike i donosi zdravstvene benefite

Zašto je dobro piti Kombuhu?

Osim što predstavlja prirodnu zamenu za industrijske sokove pune prostih šećera, Drozli Kombuha je bogata zdravim metabolitima probiotičkih bakterija i kvasaca, s veoma niskim sadržajem šećera. Nepasterizovana, pogodna za vegane, bez konzervansa i aditiva, sa visokim sadržajem antioksidanata i bez veštačkih zaslađivača, Drozli Kombuha pruža sve benefite probiotika.

Osim toga, funkcionalna pića se popularizuju širom regiona, a izdvajaju se ona koja nude sastojke za zdravlje probave, fokus, produktivno i bezalkoholno opuštanje, među kojima Kombuha po svim karakteristikama, ubedljivo prednjači.

Zdravstvene prednosti Kombuhe

Drozli Kombuha obiluje zdravstvenim benefitima, pružajući prirodni energetski podsticaj, pomažući u varenju i podržavajući imunološki sistem. Antioksidativna svojstva zelenog čaja štite ćelije organizma od oštećenja, a kofein u crnom čaju podstiče fokus i bolje pamćenje, dok smanjuje osećaj umora i pospanosti.

Iako u svom sastavu ima šećer neophodan za postizanje optimalne fermentacije, nivo šećera iznosi svega 6,09g na 100ml. Ona zapravo ubrzava metabilizam i na taj način pomaže regulisanju telesne težine i podiže osećaj sitosti.

Raznolikost ukusa

Jedna od čarolija Kombuhe je raznolikost ukusa koju pruža. Od klasičnog ukusa crnog i zelenog čaja do različitih voćnih nota u zavisnosti od sezone, svako može pronaći ukus za svoje nepce. Drozli Kombuha nudi višnju, đjumbir i citruse, a time privlači, osvežava i zadovoljava najistančanija čula.

Može se služiti samostalno ali i kao osnovni sastojak u bezalkoholnim i alkoholnim koktelima čime otvara kreativnost pripreme i serviranja pića i ispunjava očekivanja onih progresivnih i inovativnih.

Čaša i limenke kombuhe na drvenom stolu na travnjaku
Preporučena dnevna doza Kombuhe je jedna limenka

Preporučena dnevna doza Kombuhe je jedna limenka

Jednostavno. Vodimo se parolom “Kombuha na dan”, a sve što je potrebno je da obezbediš sebi potrebne zalihe, i setiš se da ih dopuniš na vreme.

Drozli Kombuhu pakujemo u limenke od 0.33l ili litarsku ambalažu za one koji vole da dele ili žele više od jedne “doze” dnevno. Ali, ne brini, nemoguće je preterati.

Možeš je poručiti online ovde ili je pronaći na spisku lokacija naših partnera, zdravih hrana, kafića i restorana, ali i preko Wolt-a da stigne direktno na tvoju adresu.

Limenka kombuhe i pakovanje u dvorištu tokom sunčanog dana na koferu
Potrebno je uvek imati kombuhu sa sobom
Podeli